25 yıllık gazetecilik mesleğini bırakıp arıcılığa başladı

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek maksadıyla kurulan 20 bal ormanı, bölge halkı için büyük bir gelir kaynağı haline geldi. Artvin’de arıcılık, 2 bin 727 bitki çeşidiyle ihtimamla yapılıyor.

Murgul ilçesine bağlı Kokolet Vadisi’nde bulunan bal ormanlarında bal hasadı başladı. Kafkas arı ırkı ile üretilen ballar, sağım yapılmak üzere kovanlardan çıkarıldı. Bölge halkı ve arıcıların yanı sıra, bal hasadına Orman Bölge Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Daire Başkanı Özgür Balcı, Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya ve Arıcılar Birlik Başkanı İbrahim Durmuş katıldı.

Bal ormanlarının bilhassa orman köylüsüne değerli ek gelir kaynağı sağladığını belirten Artvin Arıcılar Birlik Başkanı İbrahim Durmuş, arıcılığın orman köylülerinin hayat standartlarını yükselttiğini tabir etti. Durmuş, “Kokolet dediğinizde akla bal gelmeli. Murgul Kokolet Vadisi seçkin bulunan bir vadimizdir. Tek girişi vardır. Burada tarım ve ilaçlama yok. Yalnızca tabiata bırakılmış bir yerdir. Kaliteli ballarımız bu bölgede üretiliyor. İstanbul’dan, İzmir’den beşerler gelip buradan ballarını alırlar. Artvin’in endemik bitki çeşitliliği Kokolet Vadisi’nde mevcuttur. Kestane, yaban mersini, karayemiş, ıhlamur, karışık ballarımız orman gülü üzere endemik çeşitlerin vadide bulunması, buranın ön plana çıkmasını sağlıyor. Arıcılarımıza bu yırtıcı tabiatta yaşayıp arıları besledikleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

25 yıllık gazetecilik mesleğini bırakıp arıcılığa başladı

Murgul Kokolet Vadisi’nde arıcılık yapan İlker Turhan ise şunları söyledi: “Bu vadideki kestane balı üretiminde her yılın Ağustos ayının birinci haftasında sağım başlıyor. Dönem hoş geçti ve hoş şeyler bekliyoruz. Alın terimizin karşılığını inşallah alacağız. Kokolet Vadisi, endemik olarak öteki vadilerden daha çeşitli. Kafkas arısının menzili 8 kilometre; yani arı, 5 kilometrede etken oluyor. Buradaki özellik, tek vadi, köy, vadinin merkezi ve yaylaya yakın olduğu için arı her taraftan nektarını alabiliyor. Bu yüzden Kokolet balının aroması biraz daha farklı oluyor.

Kokolet Vadisi’nde kestane balı yüklü üretiliyor. Kovanları yayla altına yanlışsız koyduğunuzda yayla ve beyaz orman gülü, delibal dediğimiz üretimi alıyoruz. Köyde çiçek balı üretiyoruz, daha üstte yaylaya yakın yerlerde de yaban mersini balı temin ediyoruz. 25 yıl gazetecilik ve televizyon hayatım oldu, birebir vakitte esnafım. Bu işin hastalık olduğunu ve insanı bağladığını duyduğumda çok güldüm. 15 yıldır bu işi yapıyorum. Bütün her şeyi bıraktım, hayatım arılar oldu. Bunlar bizim annemiz, babamız, evlatlarımız. Bütün vaktimizi onlarla geçiriyoruz. Bu işin Artvin için bir kurtuluş olduğunu düşünüyorum. Devlet büyüklerimizden, Orman vadilerinin ve bal ormanlarının desteklenmesini istiyorum. Orman Genel Müdürlüğü’ne, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve İşletme Müdürlüklerimize arıcılar ismine, kendi vadim ismine teşekkür ediyorum. Nitekim bize alan, ekipman ve yol manasında çok dayanak oluyorlar. Her vakit yanımızdalar” sözlerine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir